Nieuws

Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend

Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend. De afgelopen drie jaar bouwde het energiebedrijf aan de rand van de westelijke randweg zeven windmolens. De hoeveelheid elektriciteit die ze produceren komt overeen met het verbruik van 20-duizend huishoudens. 

Een masterclass in windenergie 

De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur voor windparken op land. “De komende jaren zal de vraag naar stroom enorm toenemen. We rijden steeds vaker elektrisch, koken steeds vaker elektrisch en verwarmen ons huis steeds vaker met een warmtepomp. Straks komt daar de elektrificatie van de industrie bij. Windpark Industrieterrein Moerdijk levert een mooie bijdrage om het aanbod van elektriciteit steeds groener te maken en brengt ons daarmee weer een stap verder in de richting van onze ambitie om binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.” 

Omgeving profiteert mee 

De bouw van het park heeft twee jaar in beslag genomen. De eerste fundaties werden in 2019 aangelegd en de laatste windmolen was in 2021 gereed, waarna een uitgebreide testperiode volgde. Tijdens die testperiode produceerden de turbines wel al groene stroom.  

Omwonenden profiteren mee van de opbrengst van het windpark. Jaarlijks stort Vattenfall per geproduceerd Megawattuur een bedrag in twee windfondsen, een voor Klundert en een voor de rest van Moerdijk. De fondsen worden door de Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) beheerd en worden gebruikt om te investeren in projecten die de (lokale) energietransitie versnellen en aanjagen. Zo werken Vattenfall, de gemeente en STEM aan een collectief zonnepark. Daarvoor wordt nog een geschikte locatie gezocht. 

Foto’s: Jorrit Lousberg


Foto-impressie opening Moerdijk

Op donderdag 24 maart is Windpark Industrieterrein Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.