Nieuws

Door naar de vijfde windmolen

De bouwwerkzaamheden van de windmolens voor Windpark Industrieterrein Moerdijk zijn nog steeds in volle gang. Bij het monteren van windmolens komt veel kijken. Hoewel we een goede planning maken, is het niet altijd mogelijk om volgens planning te werken. Zo zijn we namelijk altijd afhankelijk van het weer. Op dit moment zijn vier van de zeven windmolens geplaatst. In het weekend van 27 tot 30 november vinden er wegafsluitingen plaats bij de op- en afrit van de A17.

De bouw van een windmolen is te verdelen in een aantal fases. Na de realisatie van de zeven funderingen worden de onderste twee turbinedelen geplaatst met een relatief kleine kraan. Vervolgens worden de andere onderdelen met een grote kraan geplaatst. Hierbij gaat het om de rest van de mast, de nacelle – de gondel met onder andere de generator, de aandrijfas en de hub waaraan de bladen worden gemonteerd – en de bladen. 

Harde wind en langere bouwtijd 

Windmolens worden gebouwd op locaties met voldoende wind. Dit maakt het echter ook lastig voor de werkzaamheden. Wanneer de windverwachting goed is, duren de werkzaamheden met de hoofdkraan drie tot vier nachten. Vanwege de harde wind van de afgelopen periode is er nu een gemiddelde bouwtijd van drie weken per turbine. Hierdoor kan er niet altijd gebouwd worden volgens de vastgestelde en doorgegeven planning, omdat de planning dan alweer verouderd is door de huidige weersomstandigheden. 

Werkzaamheden vierde windmolen 

Afgelopen weekend hebben we de bladen van de vierde windmolen – die is dicht tegen de rotonde Westelijke Randweg/Langeweg is gelegen – gemonteerd. De werkzaamheden vonden grotendeels in de avond of nacht plaats. Tussen het hijsen werden af en toe vrachtwagens doorlaten. Het autoverkeer werd gedurende die periode omgeleid. 

Afsluiting op- en afrit A17 en omleiding 

Op vrijdag 27 november om 21:00 uur, verhuizen we naar de locatie bij de hoofdingang van Industrieterrein Moerdijk. Vanaf dat moment worden de oprit en afrit van de A17 tijdelijk afgesloten én wordt verkeer omgeleid via één van de andere toegangen naar het industrieterrein. We hopen de werkzaamheden in één weekend te verrichten en verwachten hiermee tot maandag 30 november 05:00 uur mee bezig te zijn.


Foto-impressie opening Moerdijk

Op donderdag 24 maart is Windpark Industrieterrein Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur...

Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend

Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend. De afgelopen drie jaar bouwde het energiebedrijf...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.