Nieuws

‘s Werelds allereerste ontvanger voor publiek sensornetwerk op windturbine

Slimme sensoren. Zij halen informatie op over hoe het gesteld staat met de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Hoeveel CO2-uitstoot er is een gebied. Wanneer de waterstand van een sloot beneden peil komt. Maar ook welke bruggen open staan, zodat jij precies weet wat de snelste route is. Om deze techniek voor iedereen beschikbaar te maken, worden door heel Nederland zogenaamde gateways geplaatst. In januari 2021 is voor het eerst in Nederland en wereldwijd een ontvanger op een windmolen geplaatst.

Zo’n ontvanger wordt ook wel een gateway genoemd. Dat kastje ontvangt sensor informatie met een radius van 15 tot 25 kilometer; een gebied van ca. 1.900 km2. Met het plaatsen van deze gateway(s) breidt Port of Moerdijk het Internet of Things-netwerk (IoT) in en rond Moerdijk flink uit. Straks is het bijvoorbeeld mogelijk de bruggen in de haven uit te lezen. Staat er een brug open? Dan kan het verkeer omgeleid worden, zodat er uiteindelijk minder verkeersopstoppingen zijn.

Het mooie van dit netwerk is dat het eenvoudig in te zetten is voor scheepvaart, spoor en industrie én door gemeenten, overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. Zonder netwerkkosten en zonder kabels die nog gelegd moeten worden. Wilde je voorheen gebruikmaken van sensoren, dan moest je dat inkopen via commerciële netwerken. Dit nieuwe netwerk kan gratis bijdragen aan het beveiligen van objecten, het monitoren van waterkwaliteit, leefklimaat en luchtkwaliteit, het uitlezen van afvalcontainers, bruggen en parkeerplaatsbezetting of het volgen van werkmateriaal in of buiten gebouwen.

Op windmolens plaatsen is nieuw

Dit kastje gaat volledig op groene stroom draaien. Remy van SkyLab plaatst in heel Nederland gateways: “Dat doen we normaal gesproken vaak op hoge gebouwen. Het voordeel van de hoogte is dat het signaal beter is en verder reikt. Toen we met Port of Moerdijk in gesprek gingen, kwamen we tijdens een brainstorm op het windpark. Een gateway op een windmolen plaatsen, dat hebben we in Nederland, maar naar mijn weten ook wereldwijd, nog nooit eerder gedaan. Heel bijzonder!”

Extra ontvanger is onderweg

Vanuit Port of Moerdijk kwam recent ook het verzoek om vier kilometer verderop een extra gateway te plaatsen, aan de Oostzijde van de haven. Een extra kastje geeft meer dekking, vergroot de capaciteit en kan, in geval van storing, ondersteunen. Vattenfall en Nordex, de turbineleverancier, zijn trots dat ze dit soort innovaties mede mogelijk maken.

Het verschil met het plaatsen van de eerste en de tweede gateway? Het eerste kastje is bevestigd toen het windmolenonderdeel nog op de grond lag. Nu moeten de installateurs de mast in, op ongeveer 100 meter hoogte, om het apparaat te bevestigen. “Als dat zo eenvoudig en makkelijk gaat als we nu bedacht hebben, is dat een mooie opstap om deze techniek vaker toe te passen. Dit biedt niet alleen perspectief voor windmolens op land, maar ook windmolens op zee waar een grote behoefte is aan IoT oplossingen”, zo sluit Remy af. 


Foto-impressie opening Moerdijk

Op donderdag 24 maart is Windpark Industrieterrein Moerdijk officieel geopend. De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur...

Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend

Vattenfall heeft samen met de gemeente Moerdijk Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend. De afgelopen drie jaar bouwde het energiebedrijf...Volg Vattenfall

Over Vattenfall

In Nederland was Vattenfall tot 2019 actief als Nuon. Voortaan gaan we verder onder een nieuwe naam: Vattenfall. We produceren en leveren elektriciteit, warmte, koude en gas en bieden klanten verschillende duurzame oplossingen. Binnen één generatie willen we fossielvrij leven mogelijk maken. Daarom investeren we fors in wind- en zonne-energie. Zo werken we aan een duurzame wereld, voor nu en in de toekomst.